Je eerste rijles... best een beetje spannend

De eerste keer zelf rijden kan best spannend zijn. Je wilt graag weten wat je kunt verwachten en hoe de rijles er uit gaat zien. Daar geven we hieronder antwoord op, zodat je bent voorbereid op je eerste rijles.

Bij de eerste rijles leer je de basisstappen: gordel om, uitleg over de voetpedalen, wat is ‘in zijn vrij staan’? Maar uiteraard gaan we ook rijden, dus hoe start je de auto? Wat doe je met de koppeling en hoe moet je schakelen? Je gaat van de ene versnelling naar de andere schakelen. Maar je gaat ook oefenen met sturen, waar moet je dan op letten en hoe gaat het remmen in zijn werk? Wat is veilig remmen? Maar het belangrijkste van alles: de weg op gaan.

Je gaat stapsgewijs alle handelingen verrichten, heb je je gordel om? Staat de stoel goed? Staan de spiegels goed? Heb je alles in de auto zo staan dat je weg kunt rijden op een veilige manier? Allemaal aspecten waar je aan moet denken en daarbij komt ook nog dat je de juiste pedalen in moet trappen. Gas geven, remmen of toch de koppeling? In het begin is het even wennen en er wordt alle tijd genomen om je alles goed te leren.

Tips voor je eerste rijles

Om de spanningen wat weg te nemen bij je eerste rijles heb ik wat tips voor je:

  • Doe altijd direct je gordel om zodra je bent ingestapt
  • Luister goed naar de instructeur, hij is er om je te helpen
  • Neem geen eigen initiatief, dit kan in jouw ogen veilig zijn maar in de praktijk anders uitpakken
  • Vraag gerust als je iets niet weet, maar geef ook aan als je iets niet durft
  • Schakel je telefoon uit, dan wordt je niet onverwachts gestoord
  • Fouten maken mag, niemand rijdt perfect!
Slide - Tristan Kock

Aanmelden voor een rijles

J
0
Z
0
6
0
Ô
Versturen