Veelgestelde vragen en tips voor je eerste rijles

We kunnen ons voorstellen dat je nogal wat vragen hebt voordat je aan je eerste rijles begint. Op deze pagina vind je daarom ook een overzicht met veelgestelde vragen en tips.

Hoeveel rijlessen iemand nodig heeft, is per kandidaat verschillend. Tijdens een intakeles kunnen wij al wel een aardige inschatting maken hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben. Een snelle leerling kan met 25 a 30 lessen al op voor het examen. Val je onder de gemiddelde leerling? dan volstaan ongeveer 35 a 45 rijlessen voor een eerste rijexamen.

Indicatie over het aantal rijlessen Starter - weinig of geen rijervaring - gemiddeld 35-45 rijlessen.

Ervaren- eerder rijlessen gehad - gemiddeld 20-30 rijlessen.

Gevorderden - eerder rijexamen gedaan of buitenlands rijbewijs - rijexamen training - gemiddeld 10 rijlessen.

Onderzoek van het CBR heeft uitgewezen dat een gemiddelde leerling 38 lesuren nodig heeft om te kunnen slagen.

Het is bij ons niet mogelijk om te starten met gratis proefles. Wij bieden wel intakelessen aan, uiteraard tegen betaling.

Tijdens een intakeles maak je kennis met de auto en instructeur. Naderhand krijg je van ons een passend advies voor jouw rijopleiding.

Een stukje persoonlijk contact is natuurlijk heel belangrijk! Bij ons dus geen poppetje!

Een tussentijdse toets of TTT kun je vergelijken met een proefexamen. Deze toets zal, wanneer je hiervoor kiest op ongeveer 3/4 van jouw rijopleiding plaatsvinden. Je gaat dan samen met ons naar een locatie van het CBR om deze af te nemen. Wij zien de TTT als een onderdeel van de opleiding en adviseren altijd om deze wel af te nemen!

Bij een tussentijdse toets zit er altijd een examinator van het CBR naast je om zo het echte examen na te bootsen. Slagen of zakken? Je kunt bij een TTT geen van beide, het is een tussen meting en je bent tenslotte nog niet klaar voor je examen. Het is natuurlijk wel fijn om te weten hoe zo'n examen nou eigenlijk gaat en je krijgt van de examinator wat feedback en tips voor je echte examen. 

Meer informatie en een video bekijken van de tussentijdse toets? Lees ons blog!

Wil je praktijkexamen doen voor je autorijbewijs? Dan beoordeelt het CBR of je rijgeschikt bent. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid.

Het CBR stelt je hiervoor een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier 'Eigen verklaring’. Dit formulier krijg je van ons, je hoeft deze dus niet zelf in te vullen.

Meer informatie over de eigen verklaring (EV)? Lees ons blog!

Heb je vraag 3 (en eventueel nog andere vragen) van de Eigen verklaring met ‘ja’ beantwoord in verband met ADHD, ADD of een autismespectrumstoornis (autisme, Asperger, PDD-NOS)? En heb je nog nooit eerder een rijbewijskeuring ondergaan? Dan kun je - alléén voor praktijkexamen auto of motor - direct een afspraak maken met een onafhankelijke specialist voor een rijbewijskeuring. Dit versnelt het keuringsproces.

Wat moet je doen?

 • Vul de Eigen verklaring volledig in. Je kunt op Mijn CBR heel gemakkelijk een Eigen verklaring kopen en invullen.
 • Zet in het vak ‘opmerkingen’: ‘Ik heb zelf een afspraak gemaakt met een specialist.’
 • Onderteken de Eigen verklaring (print deze eerst wanneer je hem via Mijn CBR hebt gekocht).
 • Maak zelf een afspraak met een specialist uit de lijst van het CBR voor een rijbewijskeuring wegens ADHD, ADD of een autismespectrumstoornis. Neem de Eigen verklaring mee naar de specialist.
 • Vraag de specialist een aantekening op uw Eigen verklaring te plaatsen wanneer je naast vraag 3 ook andere vragen met ‘ja’ hebt beantwoord.
 • De specialist stuurt, na jouw toestemming, de Eigen verklaring samen met het rapport van de keuring naar het CBR.
 • Het CBR beoordeelt jouw rijgeschiktheid op basis van de Eigen verklaring en het keuringsrapport.
 • Bij geschiktheid wordt je door het CBR persoonlijk benaderd voor een rijtest.
 • Als de rijtest positief verloopt krijgt je een schriftelijk besluit van het CBR dat u rijgeschikt bent. Uiteraard kan Tristan Kock het praktijkexamen voor je aanvragen.

Goed om te weten

Het is belangrijk dat de keuring gebeurt door een specialist die onafhankelijk is, de rijbewijseisen goed kent en kennis heeft van ADHD of autisme spectrumstoornissen. Je kunt dus alleen een specialist kiezen die hiervoor door het CBR is aangewezen.

 • De specialist moet je de gelegenheid bieden om het keuringsrapport vooraf in te zien en eventuele feitelijke onjuistheden te corrigeren.
 • Je kunt het verzenden van het rapport naar het CBR blokkeren. De specialist geeft dan aan het CBR door dat je gebruikmaakt van het blokkeringsrecht. Dit heeft als gevolg dat het CBR gedurende een jaar geen nieuwe Eigen verklaring in behandeling neemt. Je kunt in deze periode geen praktijkexamen doen.
 • De rijbewijskeuring reken je zelf af met de specialist. Het CBR heeft geen invloed op de prijs. De maximumtarieven voor rijbewijskeuringen worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Meer informatie hierover vindt je op www.nza.nl.
Slide - Tristan Kock

Aanmelden voor een rijles

J
0
Z
0
6
0
Ô
Versturen